Kulturális Örökség Napjai
Kulturális Örökség Napjai
2019-09-21 - 14:00 - 17:00 - Batthyány-Montenuovo-mauzóleum
1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát, hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát azóta is a hazai műemlék- és örökségvédelem központi intézménye végzi, az igazán nagy feladat az objektumok tulajdonosaira hárul, mivel ők vállalják, hogy a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegyék értékes, szép épületeiket, gyűjteményeiket.

Bóly városa 2008 óta vesz részt a rendezvényen. A Batthyány-Montenuovo-mauzóleum idén is várja az érdeklődőket 2019. szeptember 21-én 14:00-17:00 óra között. A mauzóleum építését Montenuovo Vilmos felesége, Batthyány Julianna grófnő rendelte el 1879-ben. A neoromán-neogót stílusú épület, művészi kiképzésével, a maga nemében országos viszonylatban is párját ritkítja. A település szélén, temetőjének közvetlen szomszédságában, a Bólyból Mohács felé vezető országút jobb oldalán magasodik a jellegzetes formájú mauzóleum, amelybe egy nyolc fokból álló széles lépcsősor vezet. A bejárati ajtó két oldalán négy-négy mélyvörös illetve hófehér márványoszlop áll. Az oszlopok egy-egy reliefcsoportot tartanak. A bejárati kapu bélletíveit, az ablakkereteket, a vízköpőket, a falakat díszítő kultikus formákat puhább homokkőből faragták. Az épület belsejében, a bejárattal szemben látható a szentély, közepén a vörösmárványból készült oltár. Mögötte, az apszis falán hatalmas fakereszt, rajta ember nagyságú faragott Krisztus-test, amely Bach Márton németbólyi fafaragó-művész munkáját dicséri. Az előtérben egyetlen gránitoszlop tartja a kórust, a karzatot, és a kupolát. Az épület falaiban kialakított, vörösmárvány táblával lezárt sírhelyekben a Montenuovo család következő tagjai nyugszanak (bal oldalról): Wilhelm Albrecht von Montenuovo, felesége, Batthyány Julianna, és három kiskorában meghalt lánygyermek. A jobb oldalon Alfred von Montenuovo, felesége Kinsky Franziska, és Montenuovo Nándor.
 
Információ:
+36209807523


Az Erzsébet Vigadó Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy írjon Nekünk az info@erzsebetvigado.hu e-mail címre és szívesen megküldjük a nyers szövegeinket az Ön részére. Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Erzsébet Vigadó Csapata