Magyar népmesék - kiállítás
Magyar népmesék - kiállítás
2020-10-09-tól 2020-10-30-ig
Az Animáció Nemzetközi Világnapját minden évben október 28-án ünnepeljük, ugyanis 1892-ben ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát Párizsban Emile Reynaud, a rajzfilmkészítés úttörője. Ebből az alkalomból rendezzük meg a "Magyar népmesék" című kiállítást, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió díjnyertes sorozatának képi anyagából.

A Magyar népmesék sorozat a magyar rajzfilmtörténelem egyik legnagyobb sikere. 1977-től 2012-ig 100 rész készült a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. A sorozat  ötletadója Mikulás Ferenc, tervezője és szakértője pedig Jankovics Marcell volt. Mindegyik epizód egy felejthetetlen népmesei történet dolgoz fel ötletesen, a mese eredeti humorát egy kis képi humorral kiegészítve. A mesélők kezdetektől fogva elismert magyar színművészek voltak. Az első két évad mesemondói: Avar István, Bánhidi László, Bánffy György, Hrotkó Károly, Kóka Rozália, Molnár Piroska, Patkós Irma, Szabó Gyula Tolnay Klári,  Zsolnai Margit. A sorozat harmadik évadjától Szabó Gyula volt az "örökös" mesemondó. 

A sorozat azért is különleges, mert a mesék grafikai megvalósításában központi szerepet kap annak a tájegységnek a jellegzetes motívumkincse, ahonnan a mese felhasznált változata származik. A kalotaszegi, székely, palóc, matyó, dunántúli stb. népművészetre jellemző varrottasokról, szőttesekről, szűrökről, fafaragásokról, festett bútorokról származó minták a háttérelemeket, tárgyi világot, enteriőröket díszítő textúrákban jelennek meg. Az adott tájegység sajátos népi viselete a figurák öltözékében is visszaköszön.

A sorozat nemzetközi rajzfilmfesztiválokon is jelentős elismerést szerezett:
  • A Cerceruska című epizód (rendező: Horváth Mária) Kínában, a Csangcsou városban 2004-ben megrendezett CICDAF filmmustrán (China International Cartoon and Digital Art Festival), a televíziós programok kategóriájában érdemelte ki a zsűri különdíját.
  • A kővé vált királyfi című alkotás (rendező: Horváth Mária)  Japánban, 2004 márciusában a 2. Nemzetközi Animációs Népmese és Legenda Fesztiválon különdíjas lett.
  • A Gyöngyvirág Palkó című film (rendező: Horváth Mária)  Kínában, 2005 őszén a 2. Nemzetközi Animációs Seregszemlén különdíjat kapott.
  • A Hogyan telt a gyerekkorom? című epizód (rendező: Horváth Mária)  2008-ban, a 25. Chicagói Nemzetközi Gyermekfilmfesztiválon (CICFF) – a gyerekfilm műfaj legrangosabb nemzetközi bemutatóján – az animációs tv-program kategóriában I. díjas lett.
  • A Köcsögkirály című film (rendező: Nagy Lajos) 2009-ben a 26. CICFF fesztiválon, az animációs tv-program kategóriában II. díjat nyert.
A teljes sorozat magyarul:
https://www.youtube.com/watch?v=wDFL_vPKVDk&list=PLg_AyQoUGXhzqIX48lXLzGmGdAe2lBeg9
A teljes sorozat angolul:
https://www.youtube.com/channel/UC4IHjMTbstJlt5vO181UWEQ/videos

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2020. október 9-től 30-ig az Erzsébet Vigadóban nyitvatartási időben.
(hétfő-csütörtök: 9:00 - 12:00, 12:30 - 16:00; péntek: 9:00 -13:00)
Intézményünk 6 éves kor felett csak maszkban látogatható!

A kiállítás anyagát a Kecskeméti Rajzfilmstúdió állította össze.
https://www.kecskemetfilm.hu

A kiállítás ideje alatt a Líra Mohács jóvoltából a helyszínen megvásárolhatóak a "Magyar népmesék" könyvek és dvd-k.
https://www.facebook.com/liramohacs

Köszönet a képek szállításáért a Bólyi Sportegyesületnek!
https://sport.boly.hu/

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

A 431/2020. (IX. 18.) kormányrendelet alapján minden 6 évnél idősebb személy számára kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata az Erzsébet Vigadóban!

A Magyar népmesék epizódjainak listája:
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_n%C3%A9pmes%C3%A9k_epiz%C3%B3djainak_list%C3%A1ja


Az Erzsébet Vigadó Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy írjon Nekünk az info@erzsebetvigado.hu e-mail címre és szívesen megküldjük a nyers szövegeinket az Ön részére. Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Erzsébet Vigadó Csapata