Erzsébet Vigadó
Bóly város Dél-Baranyában, Pécstől 25, Mohácstól 15 km-re fekszik, 1997-ben kapta meg a városi rangot. Lakossága közel 4000 fő. A város történelme folyamán mindig meghatározó gazdasági, kulturális, oktatási szerepet töltött be a térségben. Bóly a közvetlen vonzáskörzetébe tartozó 14 településnek a központja.

Többütemű fejlesztés eredményeként 1993-ban készült el az Erzsébet Vigadó, az a kistérségi kulturális és idegenforgalmi központ, melynek munkatársai a település kulturális életét szervezik.

Az Erzsébet Vigadó feladatának tekinti a helyben működő amatőr csoportok tevékenységének összefogását, képviseletét, a hazai és külföldi kapcsolatok kiépítését, a hagyományok ápolását és a Bólyban élő nemzetiségek kultúrájának feltárását.
Erzsébet Vigadó


Erzsébet Vigadó
A Tourinform iroda, mely szintén az Erzsébet Vigadóban működik, koordinálja a térség idegenforgalmi programjait, a falusi turizmus szolgáltatásait.

Az intézmény szervezi a város nagyrendezvényeit (Emmausz, Pünkösdi Fesztivál, Augusztus 20., Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál) valamint segítséget ad a vállalkozók által szervezett programokhoz (Motoros Találkozó, Bólyi Zenés Hétvége, Bólyi Lovas Napok). Az intézmény emellett szervezője kisebb rendezvényeknek (bál, találkozók, konferenciák, irodalmi estek, hangversenyek, stb.) valamint teret és szakmai segítséget ad a település intézményeinek és civil szervezeteinek a bemutatkozásra, programjaik lebonyolítására. A nyári időszakban különböző táborokkal (fuvolás, kézműves, néptánc) várja a gyerekeket.


Városi Könyvtár
Városi Könyvtár
A Városi Könyvtár Bóly legöregebb épületében, az 1752-ben épült egykori Batthyány Uradalmi magtárban működik. A könyvtár - melynek gyökerei az 1860-as évekig nyúlnak vissza -, 1999 augusztusában költözött be rangjához méltó „új” otthonába, az egykori uradalmi magtárba. Az intézmény közel 40 ezer kötetes állománya teljes egészében szabadpolcra került. A legkisebbeket játszósarok várja, a világhálóra vágyókat pedig az ingyenes internetezési lehetőség. A beiratkozás mindenkinek ingyenes!


A könyvtár épületében kapott helyet a Helytörténeti Kiállítás. A kiállítás Bóly és vidékének történetét mutatja be a neolit kortól az 1956-os forradalom és szabadságharcig. Átfogó képet kap a látogató az uradalom és népe korabeli életéről és személyes történelméről. A kiállítás gazdag képanyaga és dokumentumgyűjteménye mellett kézművesek (asztalos, esztergályos, pacskeros, kékfestő, és mézeskalácsos) eszközeit láthatják. Két szobaenteriőr a bólyi katolikus németek és a felvidéki református magyarok válogatott bútoranyagával idézi fel a korabeli lakosságának életmódját. Az érdeklődők megtekinthetik a helybeli iparos és földműves lakosság viseletét a századelőtől az 1940-es évekig, mindezt hétköznapi és ünnepi viseletbe öltöztetett bábuk illusztrálják.
Városi Könyvtár - Kiállítás


Kollégium Konyha
A Kollégium Konyhán naponta 300 adag meleg ebéd készül. Az étkezők elsősorban diákok, emellett az önkormányzat dolgozói, illetve a kisváros lakosai veszik igénybe a szolgáltatást.
Óvoda Konyha
A Bólyi Óvodát 1882-ben alapította Montenuovo Júlia hercegnő. Az intézmény azóta folyamatosan működik. Konyhája 2017. január 1-től az Erzsébet Vigadó, Városi Könyvtár és Közétkeztetési Intézményhez került.


Az Erzsébet Vigadó Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy írjon Nekünk az info@erzsebetvigado.hu e-mail címre és szívesen megküldjük a nyers szövegeinket az Ön részére. Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Erzsébet Vigadó Csapata